Ce legătură au între ele răul de dimineață, fumatul și sarcina sănătoasă

fumatul_in_timpul_sarcinii_endochinina_raul_greata_de_dimineata_sarcina_sanatoasa

Conform unui material publicat în Jurnalul de Endocrinologie Moleculară s-a descoperit o legătură între poveștile care spun că răul de dimineață poate să indice o sarcină sănătoasă și motivul pentru care fumatul în timpul sarcinii este atât de nociv. Articolul pune în discuție importanța hormonului endochinină pentru sarcinile sănătoase, rolul pe care acesta îl joacă în apariția răului de dimineață și cum poate funcția normală a acestuia să fie afectată de fumat, ducând în cele din urmă la efecte nedorite ce pot să apară în timpul sarcinii.

Implantarea eficientă și reușită a placentei este esențială pentru o sarcină fără efecte negative, însă rămâne de stabilit modul în care acest lucru se întâmplă. În mod particular, rolul pe care hormonii peptidici și placenta îl au în apariția răului de dimineață este neclar. Aceste aspecte au fost puse în discuție de către profesorul Philip Lowry și Dr. Russell Woods de la Universitatea din Reading.

Endochinina (endokinin hormone) este un hormon peptidic ce se găsește pretutindeni în organismul uman și care poate influența local aprovizionarea cu sânge a organelor. Endochinina placentară poate fi capablă, chiar și în cantități mici, să îmbunătățească fluxul sanguin local, lucru care este un factor cheie în asigurarea implantării de succes. De asemenea, endochinina acționează asupra creierului, inducând stări de greață și vomă. Tocmai de aceea, de exemplu, la contracararea stărilor de greață provocate de chimioterapie se folosesc foarte des medicamente care blochează acțiunea endochininei. În aceeași notă, informațiile recente indică faptul că tutunul influențează, de asemenea, nivelul de endochinină la nivel pulmonar.

Din moment de hormonii precum endochinina sunt transportați în sânge, aceștia pot de asemenea să influențeze funcțiile altor părți ale corpului, acest lucru fiind baza legăturii dintre greața de dimineață, sarcină și fumat. Nivelul crescut de endochinină în timpul sarcinii, lucru care aduce cu sine un flux sanguin placental foarte bun, poate de asemenea să se transforme în exces și să activeze zonele cerebrale care cauzează simptomele răului de dimineață. În mod similar, senzația de greață pe care nefumătorii o simt atunci când inhalează fum de țigară poate să fie creată de nivelul crescut de endochinină din plămâni care activează aceleași zone cerebrale. Având în vedere faptul că fumatul în timpul sarcinii poate duce la o implantare placentară necorespunzătoare, se insinuează că activtatea defectuoasă a endochininei poate să fie implicată în acest fenomen.

„Este fezabil faptul că eliberarea regulată a endochininei din plămâni în sângele mamei fumătoare influențează răspunsul normal local al endochininei placentare de care este nevoie pentru a avea o sarcină sănătoasă”, a sugerat profesorul Lowry.

Acesta atenționează: „Poate exista tentația de a se folosi medicamente care blochează activitatea endochininei pentru a contracara răul de dimineață din timpul sarcinii, însă descoperirile noastre sugerează că asemenea medicamente pot afecta sănătatea fătului și că ar trebui să fie evitate. Sper ca acest articol să fie de ajutor femeilor însărcinate care se confruntă cu simptomele răului de dimineață și, de asemenea, să le îndemne să renunțe la fumat, dacă au acest obicei, înainte de a decide că vor să aibă un copil”.

sursa: Society for Endocrinology

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s