S-a descoperit un medicament foarte eficient împotriva tulpinilor rezistente ale Virusului Hepatic C

virusul_hepatic_hepatita_c_YO-01027

Hepatita C este cauzată de către un virus extrem de infecțios care afectează milioane de oameni la nivel global și care poate duce la un număr considerabil de afecțiuni ale ficatului. Dacă virusul hepatic C poate uneori să fie învins de către sistemul imunitar în primele luni de infecție acută, 80% dintre persoanele vizate ajung să dezvolte infecția cronică. Acest lucru poate duce la o serie de afecțiuni ale ficatului, precum inflamațiile, ciroza sau carcinomul hepatocelular – al treilea tip de cancer la nivel mondial ca număr de decese.

Deși în ultimii ani au început să apară tratamente eficiente împotriva hepatitei C, tulpinile foarte rezistente ale virusului sunt încă responsabile pentru un număr considerabil de insuficiențe hepatice. Însă un studiu recent a scos la suprafață un compus care pare să fie eficient împotriva acestor tulpini rezistente la medicamente.

Cercetătorii de la Universitatea Osaka au reușit să infecteze celule hepatice umane cu virusul hepatic C, iar apoi au încercat să le trateze cu diferite medicamente pentru a vedea care dintre acestea pot preveni răspândirea virusului. Un compus medicamentos, numit „compusul YO-01027”, s-a dovedit a fi cel mai eficient.

„Pentru ca virusul hepatitei C să se propage într-o celulă gazdă, proteinele care creează particula virală trebuie să fie scindate pentru a ajunge în forma lor matură”, a explicat autorul studiului, Junki Hirano. „Am testat câțiva compuși despre care am crezut că ar putea inhiba această scindare și am descoperit că YO-01027 împiedică o proteină cheie a virusului hepatic C să înceapă procesul de scindare și să ajungă la maturizare. Am aflat, astfel, că acest compus medicamentos este foarte eficient în reprimarea infecțiilor cu HCV (virusul hepatic C)”.

Foarte important de știut este faptul că în urma tratamentului cu YO-01027 nu s-au dezvoltat alte tulpini rezistente de HCV, acest lucru datorându-se metodei unice prin care compusul împiedică virusul să ajungă la maturitate.

Pacienții cu hepatita C primesc în momentul de față antivirale cu acțiunie directă care, așa cum sugerează numele lor, atacă direct și distrug proteinele de HCV. Medicamentul testat în acest studiu funcționează însă diferit, prin inhibarea unei proteine (peptida peptidază de semnal sau SPP) care este deturnată de către virus în timpul infecției.

„Antiviralele cu acțiune directă au făcut un progres considerabil în ceea ce privește tratarea hepatitei C. Dificultatea constă însă în faptul că HCV prezintă o diversitate genetică destul de mare, chiar și la un singur pacient. Antiviralele produc o presiune selectivă puternică ce poate face ca tulpinile HCV rezistente să se înmulțească. Însă prin inhibarea proteinei SPP aflată în celula hepatică gazdă putem să dejucăm această problemă de selecție”, a completat Yoshiharu Matsuura, co-autor al studiului.

Utilizând o combinație între simulări pe calculator și teste in-vitro, cercetătorii au identificat semnătura chimică a compusului YO-01027 responsabilă cu efectul menționat mai sus; o structură chimică numită dibenzoazepină. Folosind această informație, cercetătorii pot acum să modifice compusul YO-01027 și alte medicamente ce conțin dibenzoazepină pentru a dezvolta tratamente noi împotriva tulpinilor rezistente ale HCV dar și împotriva altor afecțiuni medicale asemănătoare.

„Acum că știm anumite caracteristici structurale cheie ce fac YO-01027 să fie eficient în inhibarea proteinei SPP, putem să începem să reglăm din punct de vedere chimic acest medicament. Scopul, în cele din urmă, este să creăm medicamente selective care să lupte împotriva agenților patogeni care au nevoie de proteina SPP pentru a supraviețui și răspândi în organism. Nu vorbim aici doar de viruși precum HCV, dar și de paraziți precum Plasmodium falciparum sau Toxoplasma gondii, responsabili de producerea malariei, respectiv toxoplasmozei (boală infecțioasă ce afectează peste 50% din populația lumii și care este răspândită prin intermediul fecalelor animalelor de companie, în special de la pisici) Aplicațiile posibile sunt foarte multe”, a completat Matsuura.

sursa: Osaka University

sursa foto: onhealth.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s