Metodă ingenioasă de a slăbi apărarea bacteriilor rezistente la antibiotice

aeruginosa_bacterii_rezistente

Bacteria Pseudomonas aeruginosa este cauza principală a infecțiilor dobândite în spital. Elementul patogen este rezistent la multe antibiotice, drept urmare tratarea acestor tipuri de infecții, în special la persoanele ce au sistemul imunitar compromis, este dificilă.

Un studiu recent, efectuat la Universitatea din Tennessee, a identificat în celule anumiți receptori chimici care pot păcăli bacteria și îmbunătăți răspunsul pacientului la tratament. Studiul a fost publicat săptămâna aceasta în Proceedings of the National Academy of Sciences. Unul dintre principalii autori ai studiului, Igor Jouline, este profesor la UT, la Departamentul de Microbiologie.

Rezistența la antibiotice apare atunci când bacteria își modifică structura în așa fel încât reduce sau elimină eficiența medicamentelor, ajutând astfel bacteria să supraviețuiască, să se înmulțească și să cauzeze și mai mult rău.

Cercetătorii au căutat să dezvolte antibiotice care să păcălească bacteria în mod eficient și nu să o omoare, pentru că de cele mai multe ori aceasta a devenit rezistentă la tratamentele care în mod normal ar fi ucis-o.

Profesorul Jouline și grupul lui de cercetători au studiat receptorii bacteriei și căile de semnalizare ale celulei acesteia – procesul de comunicare ce guvernează activitatea celulei și coordonează acțiunile acesteia. Astfel, au observat că respectivele căi primesc informații de la receptori și, în funcție de acestea, ajustează acțiunile celulare.

Celula de Pseudomonas aeruginosa are 26 receptori chimici – unități senzoriale ce răspund la stimulii chimici colectând informații despre mediu pe care le trimit apoi către patru căi de semnalizare, procesul fiind cel ce controlează răspunsul celular.

Grupul lui Jouline a descoperit că, prin compararea secvențelor de proteine ale diferiților receptori bacterieni și căutând anumite caracteristici cu ajutorul computerului, se pot identifica 23 dintre acești receptori chimici ce împart acele caracteristici unice ale aminoacizilor.

Cercetătorii au concluzionat, astfel, că pentru a păcăli bacteria, o strategie ar fi trimiterea de informații false către receptorii chimici ai celulei acesteia. Cercetarea este foarte aproape de a ajunge în punctul în care poate ajuta oamenii de știință să adapteze antibioticele astfel încât acestea să atace mult mai bine infecțiile.

„Acest studiu ne va ajuta să alegem noi ținte în ceea ce privește bacteriile super-rezistente și să schițăm strategii pentru dezvoltarea de noi antibiotice”, a declarat Jouline.

Profesorul de la UT a adăugat că dacă un viitor medicament va fi proiectat să prevină mișcarea patogenului pe suprafața celulelor, ca parte a procesului de infectare, atunci este de ajuns ca antibioticul respectiv să țintească o singură proteină – receptorul chimic responsabil cu trimiterea de informații.

sursa: University of Tennessee at Knoxville

sursa foto: http://www.cdc.gov

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s