De ce cancerul testicular răspunde atât de bine la chimioterapie

medicamente_cancer_drugs

Cercetătorii de la Universitatea Cornell au făcut un pas major în ceea ce privește o întrebare importantă referitoare la cancer: de ce cancerul testicular este atât de sensibil la chimioterapie chiar și atunci când este în metastază?

Celebrul ciclist profesionist Lance Armstrong, de exemplu, a suferit de cancer testicular care s-a răspândit la plămâni și la creier și cu toate acestea s-a vindecat complet după ce a urmat chimioterapia convențională. Explicația unui asemenea tratament de succes pare să fie faptul că celulele stem ale cancerului testicular sunt mai sensibile la chimioterapie decât celulele altor tipuri de cancer. Răspunsul la această întrebare poate, în cele din urmă, să ne ofere un indiciu de plecare către tratarea altor tipuri de cancer, mai rezistente.

Studiul în cauză a mai confirmat că riscul dezvoltării de cancer testicular este determinat in utero. Cercetătorii oferă câteva dovezi care sprijină ipoteza că, la oameni, cancerul testicular pornește în timpul dezvoltării embrionale și stă latent preț de 18 – 35 de ani.

„Cercetarea ne prezintă noi perspective în ceea ce privește răspunsul cancerului testicular la chimioterapie, observație de cele mai multe ori intrigantă, însă fără a avea o bază clară”, a declarat Robert Weiss, profesor de Științe Biomedicale la Universitatea Cornell și autor senior al studiului.

Majoritatea tipurilor de tumori conțin populații distincte de celule. O mică parte din acestea sunt celule stem. Acestea au abilitatea de a crește noi tumori dintr-o singură celulă și – la majoritatea tipurilor de cancer – sunt extrem de rezistente la terapii. Deseori, celelalte tipuri de celule tumorale sunt omorâte în timpul tratamentului, însă celulele stem cancerigene reușesc să supraviețuiască și apoi să cadă în recidivă, dezvoltând noi tumori.

Însă „atunci când celulele stem ale cancerului testicular sunt expuse la chimioterapie, acestea sunt, de fapt, mult mai sensibile decât celelalte celule din tumoare”, a lămurit Weiss. Acest lucru explică și de ce terapia este mult mai eficientă decât în alte cazuri de cancer.

Weis și colegii au creat un model de șoarece de laborator care să imite cu acuratețe caracteristicile cancerului testicular uman. Șoarecele a fost pregătit astfel încât să dezvolte cea mai agresivă și puternică variantă a cancerului testicular. Mai mult, acesta a avut capacitatea de a imita realistic particularități tumorale precum rata de creștere și abilitatea de a dezvolta și alte tipuri de celule cancerigene.

În timp ce alte tipuri de cancer sunt cunoscute ca afecțiuni ale bătrâneții, cancerul testicular lovește în general la vârste între 18 și 40 de ani, incidența scăzând odată cu înaintarea în vârstă. Cu ajutorul modelului de șoarece de laborator, cercetătorii au observat că „germenii” celulelor devin susceptibili de a se transforma în cancer testicular numai într-un interval scurt de timp, în faza dezvoltării embrionale. Pe măsură ce îmbătrânesc, aceștia devin mai rezistenți la transformări.

Cercetătorii au descoperit că factorii genetici de risc pot face ca acești germeni ai celulelor embrionare să devină maligni, însă celulele prelevate de la adulți și expuse la aceiași factori de risc nu dau naștere tumorilor ci mai degrabă mor.

„Această observație se aliniază perfect cu informațiile epidemiologice umane și ne duce către un număr de întrebări intrigante referitoare la ce anume face ca germenii celulelor embrionare să devină vulnerabili și să dezvolte cancerul și de ce acest lucru nu este valabil la germenii celulelor de la adulți”, a completat prof. Weiss.

Cu siguranță, studiile viitoare vor oferi indicii în tratarea altor tipuri de cancer dacă cercetătorii vor putea să identifice caracteristicile celulelor stem ale cancerului testicular ce le fac atât de sensibile în fața chimioterapiei și să compare apoi aceste caracteristici cu alte tipuri de tumori.

sursa: Cornell University

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s