Studiu: Vaccinarea antigripală anuală nu împiedică imunizarea naturală

vaccinare_antigripala_sistemul_imunitar_virusul_gripal

Studiile vechi ne-au sugerat că vaccinarea anuală împotriva gripei poate preveni imunizarea naturală împotriva virusului și crește probabilitatea apariției afecțiunii gripale în caz de pandemie sau atunci când vaccinul nu se potrivește cu tulpina gripală care circulă în sezon.

Însă recent, cercetătorii de la Influenza Center din Bergen au publicat un studiu important în care se concluzionează că imunizarea anuală împotriva gripei nu crește predispoziția la infecții virale în anii în care vaccinul nu se potrivește cu tulpina virusului.

„Aceste descoperiri sunt importante deoarece arată faptul că imunizarea anuală împotriva gripei nu poate decât să fie în beneficiul nostru și sprijină continuitatea politicii de repetare anuală a vaccinului”, a declarat prof. Rebecca Cox, directorul Centrului din Bergen.

Cercetătorii au urmărit, pe o perioadă de 5 ani consecutivi, un număr de 250 de persoane lucrătoare în domeniul medical. Unele dintre acestea au fost vaccinate în 2009 și în toți anii următori, în timp ce altele n-au fost imunizate între 2010 și 2013. În tot acest timp s-au recoltat 3000 de probe de sânge.

Rezultatele au arătat că ambele grupuri de persoane, atât cele vaccinate cât și cele nevaccinate, au avut asemănătoare a doua linie de apărare a sistemului imunitar (sistemul imunitar dobândit), însă cei care au făcut imunizare anuală au avut prima linie de apărare (sistemul imunitar înnăscut) mult mai bună. De asemenea, grupul cu imunizare antigripală anuală nu a întâmpinat niciun obstacol în dezvoltarea imunității naturale.

Numărul persoanelor care dezvoltă complicații cauzate de gripă este din ce în ce mai mare; în Norvegia, tară cu o populație de 5,2 milioane de oameni, numărul persoanelor care prezintă riscuri ridicate de a dezvolta complicații cauzate de gripă ajunge la 1,5 milioane. Vaccinul antigripal este optimizat de la an la an, pentru a se adapta la schimbările rapide ale virusului gripal. Este singurul vaccin care se recomandă a fi făcut anual.

„Pentru persoanele cu risc, gripa poate duce la pneumonie și la intensificarea afecțiunilor cronice latente. Gripa poate duce la spitalizare, la persoanele în vârstă de cele mai multe ori ajungându-se la situații complicate și chiar la deces. Tocmai de aceea este important că putem recomanda în continuare vaccinarea anuală, mai ales că acum știm faptul că aceasta nu împiedică imunizarea naturală”, a completat prof. Cox.

„Vaccinurile antigripale se folosesc de peste 50 de ani, însă sunt foarte puține studii care au urmărit parcursul acelorași persoane pe o perioadă de timp atât de lungă, în mod special în această zonă foarte documentată de vaccinuri”.

sursa: The University of Bergen

sursa foto: http://www.cbc.ca

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s