Cum supraviețuiesc și cât de eficiente sunt limfocitele T în mediul vitreg din țesuturile cancerigene

celulele_t_tesutul_tumoral_limfocite

Contrar a ceea ce se credea până acum, celulele T (acele celule ale sistemului imunitar responsabile cu uciderea celulelor cancerigene) sunt mult mai eficiente în mediul anoxic al tumorilor atunci când au acces la un factor de creștere numit VEGF-A (factorul de creștere endotelial vascular).

În studiul făcut la Karolinska Instituet se arată că aceste celule nu numai că supraviețuiesc în acel mediu fără oxigen, dar devin și mai eficiente în uciderea celulelor cancerigene din tumorile respective. Iar la acest proces ajută foarte mult factorul de transcripție HIF-1a (proteină care are un rol important în răspunsul celular al nivelului de oxigenare la mamifere și implicit în funcționarea celulei).

Celulele citotoxice T sunt importante pentru capacitatea sistemului sistemul imunitar de a contracara tumorile cancerigene. Când celulele T intră într-o tumoare, au intenția de a exploata factorul HIF care, pe lângă cele menționate mai sus, este capabil să le ajute în a se adapta la mediul tumoral anoxic.

Cercetătorii arată că nu orice variantă a factorului HIF poate ajuta celulele T să se adapteze la mediul vitreg din tumorile cancerigene și, astfel, să fie eficiente în uciderea acestora. După ce au analizat și varianta factorului HIF-2a, au tras concluzia că aceasta este mai puțin importantă pentru supraviețuirea și eficiența celulelor T spre deosebire de factorul HIF-1a.

„Am observat că celulele T detectează oxigenul și, adaptându-se la o cantitate limitată, pot intra în tumorile anoxice, pot supraviețui în ele și pot să le extermine într-un mod eficient”, a declarat prof. Randall Johnson de la Departamentul de Biologie Celulară și Moleculară a Institutului Karolinska.

De asemenea, cercetătorii au folosit șoareci de laborator pentru a încerca eliminarea factorului VEGF-A (responsabil cu formarea și creșterea vaselor sanguine) din celulele T ale cobailor.

„Făcând acest lucru, am descoperit că dezvoltarea tumorilor și formarea de noi vase sanguine s-au modificat”, a explicat Johnson. „Acest lucru este interesant deoarece s-a crezut până acum că o tumoare se degradează atunci când reduci factorul VEGF-A. Cercetarea noastră arată că treburile sunt mult mai complicate decât par. Sper ca descoperirea noastră să ducă la terapii mult mai bune, care să maximizeze efectul celulelor T”.

sursa: Karolinska Instituet

sursa foto: www.sites.google.com/site/tcellsinthebody/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s