Legătura dintre dependența de alcool și nivelul ridicat de estrogen la femei

alcool_alcoolism_nivelul_ridicat_estrogen_droguri_dependenta

Centrul de recompense al creierului este mult mai receptiv la efectele plăcute ale alcoolului atunci când nivelul de estrogen din organism este ridicat. Acest efect poate sta la baza dezvoltării dependenței de alcool la femei, conform unui studiu făcut la Universitatea din Illinois, Chicago.

Cercetătorii, conduși de către Amy Lasek, profesor asistent de psihiatrie al Colegiului de Medicină din cadrul UIC, au descoperit faptul că neuronii din regiunea cerebrală numită zona ventral tegmentală, ZVT, (numită și centrul de recompense al creierului), au avut un timp de răspuns mult mai rapid la alcool atunci când nivelul de estrogen din corp a fost ridicat. Acest răspuns este mijlocit prin receptori la neuronii din ZVT care emit dopamină.

„Când estrogenul are un nivel ridicat, alcoolul este mult mai satisfăcător”, a declarat Lasek. „Este foarte posibil ca femeile să fie mult mai vulnerabile la efectele alcoolului sau ca acestea să consume, sau să caute să consume, mai mult alcool în anumite momente ale lunii când nivelul de estrogen este în mod natural mai mare”.

Studiile indică faptul că diferențele de sex când vine vorba de afecțiunile psihiatrice, incluzând aici și dependența, sunt influențate de estrogen, unul dintre principalii hormoni feminini. Femeile sunt mai predispuse la abuzul de alcool și alte droguri și prezintă o înclinare mai mare spre recidivă, ca răspuns la stres și anxietate.

ZVT-ul ne ajută să evaluăm dacă ceva este bun sau de valoare. Când neuronii din această zonă cerebrală sunt stimulați, eliberează dopamină – un neurotransmițător puternic responsabil pentru stările de bine, euforie etc. Atunci când întâlnim un lucru ce ne face plăcere – de exemplu ciocolata – neuronii din ZVT răspund mult mai rapid, forțând circuitul de recompense care întărește ideea că ciocolata este bună și că este un lucru pe care trebuie să îl căutăm. În timp, neuronii din ZVT răspund mai rapid dacă observăm sau ne gândim la ciocolată, a explicat Lasek. Când apare dependența (în special cea de droguri), neuronii din ZVT reacționează și mai rapid în relația cu produsul consumat (sau cu gândul la acel produs), îndemnând persoana în cauză să consume cât mai mult, riscându-și astfel viața.

Multe studii făcute pe animalele de laborator au arătat că alcoolul mărește rata de răspuns a neuronilor sensibili la dopamină din ZVT, însă puține se cunosc despre motivul pentru care acest lucru se întâmplă. Lasek și colegii acesteia de cercetare au examinat relația dintre estrogen, alcool și zona ventral tegmentală a creierului la femelele de șoareci de laborator. Femelele au fost evaluate pentru a se determina când ajung la diestru – faza ciclului estral (asemănător ciclului menstrual la femei) în care nivelul de estrogen este cel mai ridicat. „La șoarecii în diestru, nivelul de estrogen crește cu de 10 ori mai mult față de estru, faza în care apare ovulația și nivelul de estrogen scade”, a completat Lasek.

Au fost prelevate zone ventral tegmentale, atât de la femele în estru cât și de la cele în diestru, și au fost ținute în viață în camere speciale și cu ajutorul unor electrozi s-a înregistrat activitatea neuronilor responsabili cu dopamina. Când s-a adăugat alcool în camerele speciale, activitatea neuronală a țesutului femelelor în diestru s-a dublat față de răspunsul neuronilor de la femelele în estru.

Apoi, cercetătorii au blocat receptorii de estrogen ai neuronilor sensibili la dopamină atât la femelele în estru cât și la cele în diestru. În această situație, răspunsul neuronal al șoarecilor în diestru a fost semnificativ mai mic, în timp ce la șoarecii în estru răspunsul neuronal nu a fost deloc afectat.

 

Lasek consideră că sensibilitatea crescută la alcool în ZVT atunci când nivelul de estrogen este ridicat ar putea să joace un rol important în dezvoltarea dependenței la femei.

„Cunoaștem deja faptul că un consum ridicat de alcool poate să ducă la schimbări permanente la nivel cerebral, iar la femei acestea se pot produce mai repede și pot fi de amploare din cauza interacțiunii pe care o observăm între alcool, ZVT și estrogen. Consumul ridicat de alcool mărește riscul de a dezvolta alcoolismul, așa că femeile ar trebui să fie atente la cât de mult alcool consumă. Acestea ar trebui să fie conștiente de faptul că uneori pot consuma alcool peste măsură deoarece zona creierului implicată în procesul de recompensare răspunde foarte puternic la acest stimul”, a mai declarat Amy Lasek.

sursa: The University of Illinois at Chicago

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s